Livet efter cancern

Jag fyller 43 på lördag.

En fördel med att ha haft cancer är att man slutar deppa över att bli äldre. Man är ändå lite glad att man får uppleva ännu en födelsedag, att få bli äldre.
En annan fördel är att man slutar få panik över småsaker.

Detta ska dock inte förväxlas med att man som canceröverlevare går omkring på små rosa moln och är tacksam och lycklig över varje minut i livet.

Istället har vi förlorat den lite korkade, men ändå bekväma känslan: ”Det händer inte mig”.
Vi som har haft cancer vet att det kan hända mig. Det har hänt en gång, och det kan hända igen. Det går inte att lita på sin egen kropp längre.

När jag hade bröstcancer fick en bekant det samtidigt. Hon gick från bekant till nära vän och blev mitt stora stöd genom operationer och cellgifter. Hon var den enda som helt och hållet förstod. I vintras fick hon återfall och dog, det tog bara några veckor.

Hennes cancer var mer aggressiv och hade högre återfallsrisk, men det hjälper föga. Återfallstankarna är oåterkalleligt tillbaka. Kanske kan det hända även mig.
Idag var jag till Radiumhemmet för jag har ont i ryggen. Till 99.9% chans handlar det om tunga tvillingar som gillar att bäras, men har man haft cancer tänker man det värsta. Alltid det värsta.

För att inte tala om oron för mina döttrar. De kommer ha en mamma, mormor, farmor och tre gammelmostrar som alla har drabbats. Då är det inte en frågan ’om’, då är det en fråga om ’när’.

Det jag försöker säga med detta emotionella babblande är att man kan bli frisk från cancer – men den lämnar dig aldrig.

På lördag blir jag iallafall 43. Det är bra. 🙂

 

 

4 kommentarer
  1. Precis så! Jag fick bröstcancer 21 feb 2012 och är nu frisk. Mina barn var 2 och 6 år gamla när jag gick igenom operation, cellgifter och strålning. Jag var på Mösseberg på rehab som var helt fantastisk! Där lärde jag känna underbara människor och idag är 4 borta pga av återfall. Man blir aldrig någonsin frisk från oron att cancern är tillbaka!

  2. Jag vet efter att ha opererat bort livmodern att oron finns alltid.
    Så fort det gör ont i ryggen, i höften, i magen så blir jag orolig.
    Jag fyllde 44 och tro mig♥️ Även jag njuter av att bli 1 år äldre? grattis till dig och er!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras